Hiç yorum yok
YILDIZLAR NEDEN YANIP SÖNER

Geceleri gökyuzune bakdigimizda genelde yildizlarin bazilarinin yanip sondugunu goruruz aslinda bu hic tesaduf degildir.



 Sanildigi gibi orada bir yildiz patlayip yok olmaz yada yeni bir yildiz dogmaz bunu gozlemlemek icin acik bir havada bir yildiza bikac gun ayni saatte bakin herhangi bir degisim olmayacakdir.

Bu gordugumuz aslinda atmosferin bize bir oyunudur bilindigi uzere atmosferimizde meydana gelen hava degisimleri ve manyetik alanlar nasilki kutupda o muazzam kuzey isiklarini meydana getiriyorsa bizim de yildizlari gormemizde ayni etkiyi yapiyor. Bu birazda yildizlarin uzakligiyla alakali bir durumdur onlar bizden uzak oldugu için bize isiklari cok kucuk bir haliyle azalarak gelir ee zayif bir isikda herturlu etkiye maruz kalir, Ayni durumu ayda veya gunesin etrafindaki diger gezegenlerden yansiyan isiklarda goremezsiniz cunku onlar daha yakin oldugu icin bu atmosfer etkisine maruz kalmaz.

Ayni goruntu bozuklugunu saglayan atmosferimiz bizim elektromanyetik iletisimimizi sagliyor iyonosfer dedigimiz bolgede eger bu olmasaydi uzaya attigimiz uydular bukadar uzun sure calismaz bu kadar cesitli bilgiyi radyo sinyalleriyle ulastiramazdi.

Gunumuzde bu goruntu bozukluklarindan kurtulmak icin radyo sinyalleriyle calisan uzay teleskoplari kullaniliyor ilki 1990 yilinda yorungeye yerlestirilen habble uzay teleskobu onunla galaksileri tanidik yakin zamanda James web uzay teleskobu uzaya firlatilacak onun sayesinde belkide coklu evrenleri gozlemleyecegiz.

Basit bir örnegi


Gelecek tesaduf degildir sadece biraz merak birazda hayaldir bilimle kalin.