Zaman hep varmaydı yoksa sonrada mı ortaya çıktı ?

  Hiç yorum yok

Zaman hep varmaydı yoksa sonrada mı ortaya çıktı (Zamanın Tanmış ve Tarihçesi)?


Eski Mısır rahiplerine göre zaman; enerjinin yok oluşu ya da bir diğer anlamı ile enerjinin dönüşüm sürecidir ve sonsuz olan Tanrı'yı simgeler.
Aristo'ya göre zaman hareket eseri ortaya çıkmıştır o halde zaman hareketin ürünüdür denilmekteydi.
Günümüzde 3,7 milyar yıl yaşında olduğunu bildiğimiz uzay, eğer bundan 1 yıl önce oluşsaydı, yaklaşık 200.000 yıllık modern insanlık tarihi sadece son 7,6 dakikaya sığabilirdi. Normalde 70 yıl yaşayan bir insan, bu hayali takvim üzerinde yalnızca 0,16 saniye hayatta kalabiliyor.
Fizikçilerce içinde bulunduğumuz 3+1 boyutlu uzayın sınırı ve karadelik ortamının başlangıcı olarak kabul edilir. Tıpkı ışık gibi bükülebileceği varsayılmaktadır.  Bu yüzden zaman yolculuğun mümkün olup olmadığı birçok bilim adamı tarafından düşünülmektedir. Uzayda oluşan her şey zamanın içindedir. 3 uzay ve bir zaman boyutuna yenilikler eklendi artık bilimde 10 uzay ve 1 zaman boyutunun varlığından bahsediliyor. Bu boyutları bizim bilmememizin sebebi çok küçük ya da çok büyük yapıda olmaları
Basit bir deney yapın elinize bir kâğıt alın ve tesadüfi katlayın yırtın buruşturun ve ona şekiller verin Kaç kâğıt durumu elde edersiniz?
Galaksiler de eliptik bir kâğıt yüzeyi gibidir onun içindeki her madde bir kütle çekim oluşturur bu kütle çekim yörüngeleri ve sizi bizi yıldızları ve galaksileri oluşturur aynı zamanda yok eder.


Bu durum hep böyle devam mı edecek?
Bildiğimiz anlamıyla zaman soyut bir kavramlar bütünü ancak hayatımıza her an her saniye etkisi bulunmakta. Sonsuzlukta ise her şeyin olduğu ya da hiçbir şeyin olmadığı bir kavram söz konusudur, bizim maddesel algımızda her şey aynı anda yalnızca bir şey olabilir bitek değişimle birden çok şey olabilir denilmekte, çoğulluk arttıkça düzensizlikte artar, madde en kusursuz olduğu anda aslında yok olmaya başlar eskir, çürür, dağılır ya da parçalanır.
Big Bang Teorisi yoğun kütleli çok küçük boyutta sıkışmış uzayın füzyon tepkimesi ile bir anda patlayarak milyarlarca küçük paçaya ayrılarak 5 milyar galaksiyi her galakside ortalama 200 miyar yıldız olduğu tahmin ediliyor.
Bugünkü teknolojimiz bize eski çağların erişemeyeceği bir bilgi birikimi ve düşünce ufku kazandırdı. Teknolojimiz uzayı anlamayı geçerek oraya yolculuklara başladık bunu ise akıl temelli bilimsel bilginin birikimi bize sağladı. Ebetteki kolay değildi yeryüzünde savaşlar, kavgalar, politikalar ve iktidar hırsları her çağda insanlığı yıkıp yakarken, bitmek bilmeyen bir merak arayışı ile kendi medeniyetimizi bir adım öteye taşımak için sürekli yenilikleri keşfediyoruz.
Belki o kadar büyük bir mucize olup bizi galaksiler arası bir yaşam kazandırmayacak gelecekte belki şuaınki halimizden daha kötü bir durumda da olabiliriz ama bu yalnızca insanlığın kendisi yapabileceği uğraştır. Bu sebepten merakınız ve düşünceleriniz olduğu sürece bilimden ve öğrenmekten vazgeçmemeliyiz çünkü geleceğimizin anahtarı bu.

Meraklısına :

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder