Hiç yorum yok
EPİCTETUS kimdir? (kölelikten filozofluga)

Tarihin çokda uzak olmayan bir zaman diliminde yaşamış bu fiozofun hayatı bile aslında bir insanın yaşamının farklı bir şekilde ele alınmasıdır Kimdir bu adam ve neler yapdı?


epictetus kim ile ilgili görsel sonucu

Milattan sonra 55 ile 135 yılları arasında pamukkalae o zamanki adı hearoplis de yaşamış daha çok sokrates, diyojen gibi filozoflardan etkilenerek stoacılık akımının en önemli temsilcilerinden biri olmuştur, (Stoacılık akımı insanın bireysel beniliginin tanrı ile bütünleşerek mükemml insan olma yolundaki hikayesini anlatan felsefi akımdır bu akımda insanlar doga ile uyumlu yaşarlar ve ahlak ve erdem ile dünyadaki yerlerini tamamlarlar.)
ilerleyen yıllarda roma imparatoru neron un karısının hieropolis e hastalıkdan kurtulmak için geldigi yıllarda kendisini krala tanıtmış ve kralın ölüm yılından sonra kendisi azat edilmişdir. azat edildiken sonra yunanistan a giderek nocopolis kentinde etik üzerine stoacılıgı yaymak için bir okul açmış ilk ögrencilerinden bazları klasik felsefenin temelini atmış  hatta zamanın roma imparatorunun oglunun da bu çocukla arasında oldugu sanılmaktadır. Hayatı boyunca 8 kitap yazmış günümüze ise 4 tanesi ulaşmıştır bunlara google a yardıgınızda zaten direk çıkacaktır.
Şöyle bir sözü vardır 'Ölümden kurtulamam fakat ölüm düşüncesinden kurtulabilirim' bu sözü insan ilişkilerinde ne kendimizi nede başkasını suçlamamayı olay üzerine oluşturdugumuz o düşüncelere kızmamız gerektigini savunur

Bu filozof hakkında bişeyler yazmamın sebebi ise günümüz insanınının bireysel keşif yolculugunda bir örnek teşkil etmesidir. Hepimiz bir yere bir işe ait olmak için varız bu aidiyet bizim toplumsal tabelamız niteligi taşıyor bu olmadıgında ise fillozof diyojen gibi medeniyete ters bir şekilde yaşamımızı sürdürüyoruz.
Aslında bireyse bir yaklaşımla bakarsak ne ögreneceklerimizin nede düüncelerimizin bir sınırllıgı vardır işte bu insanlar düşünerek eylemsiz bir iş yapdılar fakat insanların yaşamları bilgileri ve inanışları kısaca insan olma yetileri bu dogrultuda şekillendi eger düşünce olmasaydı eylem de olmazdı.
Eger ögreneceklerinizin ve hayalerinizin sınırına ulaşırsanız bilincin sonsuzlugu karşısında şaşırmakdan başka bişey yapamazdınız.

Bilgiyle kalın...



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder