Hiç yorum yok
OYUN PSİKOLOJİSİ

Bir çocugun hayatını şekillendiren olay oyunlardır hepimizde bir zamanlar çocuktuk o zamanlardan geriye kalanlar ise bu oyun dedigimiz işler miydi?



Oyun temelde gerçekliklerin isteklere göre şekillendirilmiş halidir nasıl ki birçok gerçegin çeşidi olduğuna göre oyunların da kendine göre çeşitleri vardır.

-Ögretici oyun
-Eglendirici oyun
-Ödüllendirici oyun
-Koşullu oyun

Genelde hepimiz çocuklugumuzda oyunun ne oldugunu bilmeden can sıkıntımızı gidermek(kendi zamanımızı harcamak) için ugraşlar ararız buldugumuz bu ugraşlar ise istek ve itiyaçlarımızla orantılı olmasını aynı zamanda herhangi bir çaba gerektirmemesini isteriz ama ihtiyaçların giderilmesi için genellikle bir çaba oluşması gerekir. Buyüzden en sıkıcı olan oyunşekli ögrenme ve koşullu oyundu şimdi bu türleri açıklayalım.

Ögretici oyun: Bir amaç ve sonuç olgularıyla şekillenen bu oyun türü iş geliştirmede ve gelecekteki meslek ve yeteneklerin kazanılmasında rol oynar ama tek başına yeterli degildir.

Eglendrici oyun: Herhangi bir çıkarın olmadıgı yalnızca sevdigimiz merak ettigimiz çabalamak için ugraştıgımız oyun türüdür bu tür oyunlarda kişinin hayal gücü önemli bir rol oynar çünkü en özgür olan oyun tipi budur.

Ödüllendirici oyun: bireylerin sorumluluk bilincinin gelişiminde önemli bir rol oynayan bu oyun türü daha çok ödül ve ceza psikolojisi içerdigi için toplumsal uyumu da geliştirir dış etkilerle şekillenen bu oyun türü hayvanların egitimi için de kullanılır.

Koşullu oyun:Bazı kuralları vardır bu kuralların gerçekleştirilmesi sonucu bir aşama atlanır veya bir ödül kazanılır,  Gelişimsel yükseliş ve özgüven kazanımını saglayan bu oyun türü gelecek odaklı düşünebilmelerini saglar.

Hayatın kazanılmasında oyunlar erken yaşta büyük bir kazanım saglar gelecekteki yeteneklerimiz, ilgi alanlarımız, meslek seçimimiz ve o meslekte başarılı olmamızın temelini atan bu oyun psikolojisidir.
Oyun aslında insanın keşfetmesinde kilit rol oynayan temel duygular olan Merak, Sorgulama, Hayat kurma, Çalışma gibi birçok davranışı kazanılmasını saglar eskiler buyüzden derler dünya bir oyu sahnesi diye. Bizler oyunları severiz ama zamanımızı harcamak için zamanımızı kullanmak için degil o yüzden okudugumuz kitaplar ögrendigimiz bilgiler gibi seçimini dikkatli yapmalı ve bize her hangi birşey katmayacak olan oyunlarda aşırıya kaçmamalıyız.
Oyunlar günümüzde dijitalleşse de üzerimizde bıraktıkları etkiler degişmeyecek  o yüzde bu yazıyı yazma ihtiyacı düşündüm.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder