Ey Bilge

  Hiç yorum yok

 Ey bilge yaşamdan anladıgın kadarıyla sonsuzlugu bul

Ey bilge bugünkü yaptıgın her işte yarının hesabını yap çünkü bugünkü ugraşların yarının seni olur

Ey bilge hakikati ara aklını kullan aklı kullanman için bilgiyi katık eyle bugdaysız degirmen nasılki kendi kendini ögütür bilgisiz akılda bu şekilde kendi kendini yer bitirir.

Ey bilge yaptıgın işin karşılıgını sıradanlıklarda arama senin yaptıgın iş o kadar büyüktür ki ancak onun karşılıgını gelecek nesillerin yadsımadıgı bir ölümsüzlükle bulabilirsin.

Ey bilge bu dünyaya verdiklerin kadar anılırsın sözüm ona koşuşturdukları işler elbette herkesin yakasını birgün bırakacaktır hemen başka bir iş bul eger bulamıyorsan da üret çünkü insanın aklı boşlugu sevmez.

Ey bilge kazançlarında kayıplarında bir tamahkarlık taşı unutma zamandan başka herşeyin telafisi bulunur şu ömürde.

Ey bilge insanlara aydınlık ol ışık saç ögrendiklerinle ancak bunu onlara karşı bir üstünlük taslamak için degil onlarıda üsütün kılmak için yap çünkü kişi üstünlügü elde etmez kazanır bunu ise karşılarındakinin saygısını kazanması yoluyla yapar.

Hyat ölçün olsun bu ölçüde temel noktan terazin aklın olsun akıldan çıkmayan aklın hoşuna gitmeyen aklın süzgecinden geçmemiş her iş yarımdır uzak dur. başkalarının aklıyla sen sen ol kararını verme.

Özgürlügü arama özgürlük hissedilir insan halk arasında fedakarlıkları dogrultusunda özgür olur yalnızlıgında ise hayal edebildikleri kadar özgürdür.

İyi olanlar elbette sevilir kötü olan elbette yerilir ama bilmeliki her iyinin bir kötü ssureti her kötününde iyi sureti varır aramalı bunları yoksa çok keskin bir duvarla ayırırız hayatla yaşamı kesin bir tekdüzelikte.

Başına gelen felaketlere de sevinçlere de vakar sahibi olgun biri olarak gör hereyin geçici oldugunu ömrün iki nefes oldugunu unutmayasın kafana takacagın şey ise kesinlikle seni ötelere taşıyacak şeydir açma onu o geçici insanlara.

Bilmeliki gelecek herkes için mucize gibidir yaşın ilerledikçe imkanların artar hizmetinde olan malın evlatın akraban oluşur ama bilmelisinki geçicidir bunlar geçici sen kalıcı olanlara baglan.

Sevgi umut korku ve heves ile iş yapma çünkü aksaklıklar sarmıştır bunları kesin olan senin aklından çıkan ellerinin işledigidir diger saydıklarımız ise senin yaptıgın işe bir tad katar sadece.

Bilim ögren başını kaldırıp baktıgında o yldızların sırrını geceyle gündüzün devimini varlıgın kökenini merak et eine aldıgın bir ilmi tamamlamadan bırakma bıraktıgında ise hala yenilerini ögrenmeye devam et en küçügünden en büyügüne bu dünyada görünendir esas olan hangi ölü bir diri kadar degerlidirki zaten.

Eger gelecegi görmekse kastın şuan meşgalene bak seni en çok kendie baglayan sein en çok yöneldigindir gelecegin bu gelecekki birçok mucizeler keşifler sevinçler ve üzüntüler taşır bil bunları çünkü kolayca kazanılmaz varoluşun tekil insanlıgı.

Onlar derki yaratılmıştır herşey ve doldururlar herşeyi buldukları tek kelimeyle kimi cahilligini ögrenmezigini örter boşluk lafıyla kimi de tanrıyla sen aş bunları ve fikirlerini sun en azından ögrenemiyorsan sözün dayanagı bulunur.

Durma harcama bir saniyesini zamanın geri gelmez birdaha sevdigin gençliginle kaçtıgın yaşlılıgın.

Öklid Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder