Özgür Yazılım Projesi GNU NEDİR ?
Açık kaynak kodlu yazılımlar nedir ?
Birçogunuz biliyordur GNU projesi diye bir uygulama var. Dünyada 1984 yılında duyurulmuş, herkesin yazılımlara özgürce ulaşıması gerektigini savunan bir oluşum. Açılımı (GNU's not unix) anlamına gelen bu sosyal hareket yazılım dünyasında tekelleşmiş şirketlere bir tepki olarak dogdu.
İlk olarak 1983 Eylül'ünde Richard Stallman tamamen ücretsiz patentle genel kullanıma açılmıştı. GNU yazılımı ticari olarak alınıp satılamayacak şekilde bu patentte yer almış bu sayede tekelleşme önlenmiş oldu .işte GNU projesinin asıl amacıda buydu.
Microsoft gibi büyük firmalar yazılımı geliştirmek için uçuk kaçık fiyatlar çekse de ürünlerine bunu geliştirme için yaptıgını söylüyor, ancak hepimiz işletim sisteminde ne kadar sorunlar oldugunu iyi biliyoruz ama distrowach.org sitesinden bir linux dagıtımını kurdugunuzda windows tan 10 kat daha hızlı oldugunu görürsünüz işte bu makalemde de sizlere özgür yazılımlardan bahsedip bunlara örnekler vermek istiyorum.
Biliyorsunuzki Google Amazon Microsft vs firmalar merkezi ABD de olup tek bir yerden piyasaya hükmetmeye çalışıyorlar ancak özgür yazılımlarda bu bulunmuyor aksine bu ekosistem daha çok dagıtık bir mimari benimsemiş durumda yerel ülkenin dernekleri vasıtasıyla o yazılıma gönül vermiş kullanıcılar bir araya gelip bir server kuruyor ve insanlar kendi ülkesinden o yazılımı indirebiliyor bu sayede hem hız artıyor erişim sorunları azalıyor hemde tekelleşme önlenmiş oluyor.
Öncelikle işletim sistemlerinden başlayalım
Piyasada binlerce linux işletim sistemi oldugunu söyleyen firma var ama bu işletim sistemi degil linux bir kabuk işlemci yani mint manjaro ubuntu gibi işetim sistemleri linux çekirdeginin üzerine inşa ediliyor tıpkı android in oldugu gibi. DistroWatch.com: Populer dagıtımlar bakarsanız bu sitede en çok kullanılanları görürsünüz bu işletim sistemlerini normal windows dan daha kolay şekilde kurar içerisinde bulunan magazaları ile binlerce uygulama oyun yukleyebilirsiniz tavsiyem en top list var sagda oradaki en çok tercih edilenleri kurun çünkü onların destek ve geliştirme işlemleri daha fazla.
tabi bu işletim sistemleride şöyle bir durum görürsünüz adları farklı olsa da kullanıcı arayüzü benzer bunun nedeni ise geliştiricilerin tercihi (en populer dagıtım arayuzu kde gnome xcfe). Mesela yerli işletim sistemimiz pardus xcfe arayüzü sunuyır artık.
Office yazılımına mı ihtiyacınız var
Libre office LibreOffice Kararlı Sürüm |sitesine girip indirebilirsiniz
FreeOffice Windows, Mac ve Linux için FreeOffice sitesine girip indirin
Microsoft office benzer arayuzu tercih edebilirsiniz bu iki yazılımda sınırsız kullanım hakkı var.
Sosyal medyanında özgürü var
artık yputube instagram twitter ın sürekli reklamı ve kasıntı tavrından bıktınızmı yada yeni bir heycan arıyorsunuz işte size alternatif olarak kullanacagınız siteler
Twitter yerine : Memberships | Minds
Facebook yerine : societas diaspora*
İnstagram yerine : pixelfed
Youtube yerine : Odysee yada JoinPeerTube
Reddit yerine : Gab.com / Gab Social
son olarakda özgün: Mastodon
tabi bu sitelerde dedigim gibi dagıtık bir server yapısına sahip o yüzden verilerinizin çalınma ihtimali daha az hatta ben bunların çogunuda deneyimledim gerçekten birçogu bizim alıştıgımız facebook twitter dan farkı yok tek eksik bilinmedikleri için kullanıcı sayısı azlıgı.
Haberleşme olmazsa olmazımız
Biliyorsunuzki whatsap bize verilerimizi başkasına satmak için rıza metni dayattı ama benim verecegim listedeki uygulamaların öyle bir şey olacagını hiç sanmıyorum
Oldukça gelişmiş haberleşme: Element | Güvenli mesaglaşma uygulaması
Online toplantılarını için: Free Video Conferencing Software for Web & Mobile | Jitsi
tam gelişmemiş olsada kullanılabilir : Rocket.Chat: Communications Platform You Can Fully Trust
whatsap yerine : Signal >> Ana Sayfa
Taraynızda açık kaynak kodlu olsun istiyorsanız
Download Firefox Browser — Fast, Private & Free — from Mozilla
Secure, Fast & Private Web Browser with Adblocker | Brave Browser
chrome degil chromium: Home (chromium.org)
Waterfox · Striking the perfect balance between privacy and usability.
Yerli uygulama öner bize kardeşim diyorsanız
işte size yerli whatsap Dedi
Bip i bilmeyen yoktur herhalde: İndir – BiP
Yerli twitter ımız Yay: Yaay Sosyal Medya
Yerli oyunumuz: Zula | Türk Yapımı Online Silah ve Savaş Oyunu
Açık kaynak uygulamaları indirmek için ise
Compare, Download & Develop Open Source & Business Software - SourceForge
FileHippo.com - Download Free Software
Softpedia - Free Downloads Encyclopedia
Tabi liste biraz uzun oldu ama ben açık kaynak yazılımlara karşı bir sempatim oldu geçen covid sürecinde. O yüzden linux un en populer dagıtımlarını kullandım. Şuan office programları yuklu geçen gün bos kaldıgımda da sosyal medya uygulamalarını denedim, anlayacagınız hepside iyiydi güzeldi emek var sonucta işin içerisinde. Hepsinde şöyle bir durum var nihai kullanıcıya ulaşamamış emek verilmiş çok güzel işler çıkartılmış ama bu bir destekleyici bir güdü barıdnırmadıgı için öyle kalmış, sizden ricam internette sınırlı kapılara kısılı kalmayın internet uçsuz bucaksız bir derya ve emin olun ki sizde orada kendinize çok iyi yerler edinebilirsiniz.