Entropi

  Hiç yorum yok
ENTROPİ 
kanunu nedir, kim bulmuştur, ne işe yarar?

S = k log W  
Evrende varolan herşey düzenden düzensizlige dogru yol alır.

entropi ile ilgili görsel sonucu



Kelime anlamı olarak da yunanca tropi kelimesinden gelmiş olan bu fizik kanunu aslında dünyada bulunmuş en önemli kanunlardan olarak kabul edilmektedir. 


formülde gösterilen S : entropi (düzensizligin ölçütünü yani degişmime ugramadan öncekş halini)
k boltzman sabiti yani fiziki kurallar dogrultusunda degişim geçirme oranını W de ise nihai durumunu belirtir

Termodinamigin ikinci hal yasası olarak kabul edilmiş bu kanun 19. yy da avrupalı matematikçi bilim adamı ludwing boltmaz tarafından bulunmuş ve halen geçerliligini koruyan ve birçok tartışmaya ragmen korumasını devam edecekti

Gündelik hayatta çogunlukla karşılaşacagımız bu kanun aslında ilk başta avrupanın büyük gelişme gösterdigi yıllara denk gelir, o yıllarda Fizik büyük bir düşüş yaşarken biyoloji darwin ile çag atlamış felsefe kantın ögretileri ile en nihai hallerini almaya başlamıştır çogunlugun ilgisizligi botzman ı da etkilemiş kendisi bir matematikçi olmaasına ragmen piyano çalmaya da yönetmiştir onu bu ilgisizlik.

Onun zamanında fizikte büyük bir sorun vardı modern makineler modern icatlar hepsi de enerjiye bagımlı çalışıyorlardı fakat enerjiden bu kadar çok hammadde eüketilmesine ragmen maksimum verim alınamıyordu bunu çözmek için ne kadar yol denense de bu tam olarak da oluşmayacaktı ve birgün derin düşünceler içerisinde bocalarken şunu farketti

Evrende varolan herşey düzenden düzensizlige dogru yol alır !!!.

İşte bu bütün maddenin neden böylesine çok enerji tüketiminin yanında asla tam düzenlilik halini alamayacagının kanıtıydı. İnsanlar, , hayvanlar, bitkiler, gezegenler, yıldızlar belki daha sonsuz evrendeki birçok maddenin temeli yani biraraya gelmesini saglayan şey enerjiydi ve bütün enerjinin bir dogum yaşam ölüm süreleri vardı. yaşam evresinde kütlesine oranla maksimum verime ulaşıyor ve bu sayede dagılmaya başlıyor birçok küçük düzensiz parçacıklar meydana getiriyordu.
İnsanlar dogar, yaşar, ölür dogadaki bütün maddeler gibi bir maddenin uzun yaşaması ise onun hareket sınırlıgına yada dogal kaynak çokluguna baglıdır gelişim aşamasında kazanılan bütün enerji işe dönüşür ve böyle zamanlarda yeni düzenler oluşturur örnegin güneşe bakarsanır her gün onlarca güneş oranında enerji tüketir güneş her saniye sona yaklaşırken dünya adlı bir gezegende yaşamın oluşmasını saglar insanlar yaşlandıkça yerine çocukları gelir gibi her yeni canlı da muhakkak ki bu yasaya uyarak düzensizlige geçer yani hiçbir çocuk anne babasına birre bir benzemez.

Neden düzensizlige dogru yol alır enerji ?

Bütün maddeler şühesizki bir yavaşlama mümkün olan en duragan hale gelmeye meyillidir ne kadar çok yavaşlanırsa o kadar çok içsel enerjinin korunacagına inanılır bu sayede yaşamsal baskılar yani mutlaka o maddeyi bir araya getiren onu bir arada tutan enerji onun içsel enerjisinden daha büyük fakat daha dagınık oldugu için çözünmeyi meydana getirip nihai olarak düzensizlik evresine geçmesine sebep olacaktır.

Birkaç  deney

-->Birgün masamın üzerine dalından koparılmış bir havuç koydum birkaç hafta orada bekledi ?nihayetinde yavaş yavaş pörsümeye ardından da çürümeye başladı en sonunda çöpe attım buna
-->benzer bir şekilde birde mandalina koydum masanın üzerine oda aynı şekilde çürümeye yöneldi nihayetinde yok oldu maddesel şeilden enerjisel dagınıklıga yöneldi aldıgımız nefesler gibi.
--> Pencerede cam bir şişe düşürdüm sonucunda cam dagıldı binlerce cam kırıkları meydana geldi her cam kendince düzensiz ve farklı boyut ve şekillerdeydi eger düşen yer daha yumuşak olsaydı o nesne cam degilde bir demir olsaydı daha düzenli olarak kalabilirdi buna benzer düzenli halde kalabilmesi için birçok farklı sebep var işte bu evrendeki yıldızların ve galaksilerinde bir benzeri yapı oluşturuyor. Gökyüzünde gördügümüz yıldızlar ve birçok şehirdeki dagınık yapılaşma temelinde aynı yasadan kaynaklı oluşuyor.

Ludwing Boltzman kimdir ?

ludwig boltzman kim ile ilgili görsel sonucu

20 Şubat 1844 yılında Viyanada dogan 5 eylül 1906 yılında italyda ölen Avusturyada yaşayan bir fizikçiydi kendisi 15 yaşında babasını kaybetmiş ilerleyen yaşlarında maxwel (kendisi enstain in etkilendigi kişidir) ile çalışmış Viyana üniversitesinde başkanlık yapmış biriydi.
 çok iyi matematik bilmesinin yanında yaşadıgı bunalılar ve depresyonlar sonucu büyük sorunlar yaşayan birisiydi iyi derecede piyano çalmayı da biliyordu. Hayatını degiştiren entropi aynı zamanda onun hayatının da sonu olacaktı Bir gün yaşadıgı bir sözlü tartışma sonucu ailesiyle gittigi tatilde ailesi evde degilken kendisini iple asarak intihar etmiş mezarında da meşhur S = k log W denklemini yazdırmıştır.

Kaynakça olarak 

ilk aşagıdaki belgeseli kulanmıştım(35-45 dk)
ayrıyeten wikipedia,  matematiksel ve fizikist sitelerine bakkabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder