Kültür inşa etmek

  Hiç yorum yok
Osmanlı medeniyeti - tg mobile

yaşadıgımız çagda her ulusun her devletin hatta her bireyin bir yetişme tarzı vardır, gelenek ve görenekler yani annanelerimizden aldıklarımızın hepsine kültür adını veriyoruz.

ancak kültür sözlü yada davranışla gelilşmesinin yanında yazılı hali de vardır aslında yazılı hali daha önemlidir çünkü antik metinlerin kalıcılıgı insanların ömür sürelerinden daha uzundur.

bugün dünyanın gelişmemiş ülkelerine bakarsanız göreceginiz şey o insanları ilkel ihtiyaçlarını entellektüel ihtiyaçların önüne koymuş olarak görürsünüz orada yaşayan insanlara kitapmı almak istersin yoksa ekmekmi diye sordugunuzda dogal olarak karnım açsa jkitap benim ne işe yarayacak der işte bu tam bir hayvani içgüdünün normal dışa yansımasıdır.

Gelişmemiş her toplumda olan diger bir durumsa birçok bakımdan insanların kısıtlı olmalarıdır yani kelime dagarcıklarından tutunda düşünce yapılarına yaşam tarzlarına ve sosyal etkileşimlerine kadar sınırlıdırlar onların bu yoksunluk hali içler acısı bir durum ortaya çıkartır. Hergün 25 bin insan açlıktan ölüyor bunun bu sayının %22 sini çocuklar alıyor bu durum bize tek birşeyi gösteriyor "gelişmiş teknolojimizin bize dogaya karşı bir güç kazandırdıgı ama medeniyet kazandırmadıgı"  en önemli sorunsa dünyada en basit sebeplerce saniyeler içerisinde ölen insanların bunun nedenlşerini sorgulamama ihtiyacı hissetmemeleridir.

Bir kültür inşa etmek için insanların kendilerini medenileştirmesi gerekir halbuki medeniyet toplumdan beslenen toplum içerisinde gelişen bir durumdur ırkçılıktan yada ulusal devlet statüsünden bahsetmiyorum çünkü kabul edersinizki iki insanın bir araya geldiginde ikisinin birbirinden nekadar farklı oldugunu gözlemleyebilirsiniz ancak bu farklılık bir çatışmaya dönüştügünde ortaya savaş gibi küresel "ilkellikler" çıkmıştır.   Modern bir toplumda bu gibi farklılıklar işbölümü gibi kriterlerle çeşitlendirilerek gelişim saglanır, yani medeniyet inşa etmek isteyen, etmiş yada edecek olan her toplum insanı geliştirmek ister yani insana insan olmanın en üst mertebelerinin nereler oldugunu ögretir bunu ise egitim yoluyla yapar.

"Bir insana ekmek verirseniz bir ögününü atlatmasını saglarsını bir insana bir kitap verirseniz bir ömrünü atlatmasını saglarsınız"

Burada anlatılmak istenen şudur insanı insan yapan yani dogal seleksyon ve evrimsel biyoloji sonucunda geçirdigi aşamalarda onu diger canlılardan ayıran tek özelligi aklıdır öyleki aklı ile düşünür, bilir, irade sahibi, özgür ve inançlı bir kişi olur.

Kişi kendisini oluşturduktan sonra toplumu oluşturan bir parça olur eger kişi aklını kullanma yeterliligini gösterememişse topluma bagımlıdır o toplum için fedakarlık yapar toplumda onun için. Tarih sahnesinde Diktatörlere, Kaşiflere, İlim insanlarına, Peygamberlere bakarsanız bir "insanın" ne kadar etkili olabilecegini görürsünüz.

Bugün insanlıgımızın kazandıgı büyük gelişme teknolojiden bilime globalleşmeye kadar her alanda ortak hareket etmenin bir sonucudur birileri öncülük yapar tek başına bir yol çizer o yolun kaldırımlarını asfaltını duvarlarını agaçlarını etrafındaki evleri "biz" yaparız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder