Hiç yorum yok
GEZEGENLER

Günümüde gezegenler denildigi zaman, başta dünyamız olmak üzere, güneş etrafında dönen diger sekiz gezegen akla gelmektedir.



fakat uzayda nice güneşler etrafında nice gezegenler dönmektedir. Sadece galaksimiz samanyolunda ikiyüz milyaryıldız bulundugunu göz önünde bulundurursak, bir galakside iki trilyona yakın yildızdan söz edebiliriz. Dünyamız dahil olmak üzere güneş etrafında dönen dokuz gezegenin inceleyen içeceğimiz yegane gezegenlerdir. Bu gezegenler uzayda parlayan yıldızlardan kolaylıkla ayırt edebiliriz. Şöyle ki gezegenlerin ışıkları atmosferden doğrudan doğruya gelir. Sistemimizdeki gezegenlerin yogunlukları,  büyüklüklerine göre değişmektedir. Buna göre güneş sistemimizde en yogun gezegen jüpiterdi. Gerçektende bu gezegen gaz ve toz bulutundan ibarettşr.
Gezegenlerin iki türlü hareketi vardır. Bu gök cisimleri hem kendi etrafında hem de güneş in etrafında dönmektedır. Bilindiği gibi gezegenler yıldızlar gibi ışık kaynagı degildir onlar ancak yıldızlarından aldıkları ışığı yansıtmakdadır.


Güneş sistemimizdeki gezegenler güneşten uzakşıklarına göre şöyledir:
 Merkür-Venüs-Dünya-Mars-Jüpıter-Satürn-Uranüs-Neotün -Plüton.
Tabi plüton gezegen sınıfından çıkarıldı cüce gezegen oldu.
Bunlardan güneş e en yakın Merkür, Venüs, Dünya iç gezegenler Mars jüpiter Satürn Uranüs neptum pluton ise dış gezegenlerdir. Mars ile jüpıyer arasında asteroit adındaki minik gezegencikler vardır.
Merkür venüs pluton dünya harika gezegenlerin birden fazla uydusu bulunmaktadır.

Bugün sizlere ansiklopedi biraz bilgi veriyim dedim faydalı olması dileğiyle.
Sevgi ve saygılarımlar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder