1 yorum
UZAY VE ZAMANIN BAŞLANGICI

Aslina bakarsaniz bu olay hakkinda ortaya atilmis birsuru dusunce ve teori kavrami vardir, bu yazmida sizlere bunlardan ve daha fazlasindan bahsedecegim.


Evren bugun itibariyle 13.7 milyar yil yasinda oldugu varsayilmaktadir yani buda bizim asirla isil yili ortemizi kapsadigi icin algilarimiz zayif kaliyor.
Evrenin yaratilmasi yada birilerine gore varolmasiyla zaman denilen olgu calismaya basladi zaten hicbirseyin olmadigi biryerdede zamandan bahsedemeyiz.

Nebula teorisi 
 Bu teoriye göre, Nebula adı verilen kızgın gaz kütlesi ekseni çevresinde sarmal bir hareketle dönerken, zamanla soğuyarak küçülmüştür. Bu dönüş etkisiyle oluşan çekim merkezinde Güneş oluşmuştur. Gazlardan hafif olanları Güneş tarafından çekilmiş, çekim etkisi dışındakiler uzay boşluğuna dağılmış ağır olanlar da Güneş’ten farklı uzaklıklarda soğuyarak gezegenleri oluşturmuşlardır. Ve surekli bir degisim ve gelisim icindedir.



Ikinci olarak ise Büyük patlama teorisi yani big bang insanlar arasinda daha yaygin ve daha bilinen turudur.
Bu teoriye gore ise evren ilk basta su kum tanesi kadar bir maddeden olusuyordur ama bu maddenin agirligi karsisinda bizim kum tanelerimiz sungerden farksiz kalir, iste bu bu madde cokelerek buyuk bir enerji biriktirdi ve bu enerjiyide patlayarak aciga cikardi sonucunda da evrenler ve galaksiler olustu.
Yani gokyuzune bakdigimizda gordugumuz 10 bin dunya buyuklugundeki kizil gunesimiz o kum tanesi kadar bile degildi .

Iste bunlari dusununce sorguluyoruz hayat bukadar kucuk aklimizda kucuk fakat gozumuzde buyuk olan dunya sadece bir atom kadar kaliyordu o kum tanesiyle karsilastirilinca ve giderek genisliyor galaksimiz dunya bile genisliyor bir zamanlar amerika kitasi afrika ve avrupayla birdi.
Dünyamiz yildizlar galaksiler hergun genisliyor peki biz insanlar aklimizla ne kadar genisleyebiliyoruz.
     Saygilarimla...

1 yorum :